Tuesday, January 13, 2009

Gempak Sana Sini

Gempak satu Mesia, satu Asia, satu DONIA (kecuali US dan sekutu nyer) suoh boikot Israel. Dari tuala wanita ke saluran katun feberet aku, sume pun kene boikot! Adehh. Ini satu CABARAN utk aku! Mari kite tgk samada aku akan berjayer tak. Ngeh3~

Antara brand name yang perlu kite boikot (bukan aku cakap, diorang...sape diorang? ni haaa...):

McDonalds
Tak susah sgt kot. Aku layan banana pie ngan twister fries jek. Lain2 mmg x berkenan pun. Go Go KayEpSi!

Ralph Lauren
I've just ditched my Ralph perfume utk DKNY! Yeayy!!

Danone
Dah lama tak makan BisKUAT Tiger, so aku boleh nih!

Nestle
Giler ke aper?? Aku perlu kan Nescafe supaya tak tertidor di dpn PC buat keje BOSAN tiap hari nih!

Carrefour
UNLESS Giant ader di sebelah Carrefour dan Jusco tak jual barang mahal sangat, I'll ditch Carrefour. Nak harapkan kedai runcit?? Drg reti cekik leher aku jek! C'mon la wei, sape nak gi cari kedai jauh2 kalu paling dekat dah Carrefour?? Rasional beb.

Kotex
Adehh. Aku paling selesa gune Kotex ahh. Dan ia affordable jika dibandingkan dengan Whisper... lalala~

Nokia
Dari dulu aku setia ngan Nokia. Baru-baru ni ader la henpon baru. Tapi aper ntah henpon nih, nak NOkia aku balik! Erk~ Dan korang, nak baling ke henpon Nokia korg tu? C'mon la wei... Giler babi kaye korg ek!

Starbucks Coffee
Yeahh! Boikot Starbucks! Kopi mahal giler! BOIKOT WEI BOIKOT!! *cover line tak mampu layan Starbucks tiap mggu*

Intel, IBM
Korang giler ke nak boikot dua nih??

Donna Karan New York
Haha! So much for ditching Ralph Lauren for DKNY! *smirk*

Coca-cola
Antara Pepsi dan Coke, mmg aku prefer Pepsi. Lagi2 Pepsi TWIST. Pergh~ Layaaannnn...

Walt Disney
Giler ke ape??!!!!! NI TAK BOLEH NI!!! Aku MESTI, PERLU, WAJIB layan Totally Spies, Kim Possible, Suite Life on Deck, Hannah Montana aku! @#$%&^*!!!! *emo jap*

Fox TV Network
Takyah tengok pape muvi la pasni... Lingkup lah GSC, Cathay dan TGV. Wawawa~

Kesimpulannyer, korg takyah la nak boikot2 nih. Boikot satu, tergadah satu. C'mon la wei. Aku bukan sokong Israel. I condemn everything they're doing to another human race. Tapi, pikir rasional lah bile korg war2kan boikot nih. Yerr, aku boleh dgr org mengumpat aku dah. Kunun nyer kite ader option lain...

Beli yang alternative? Boleh je. Tapi ader pikir tak nape tiap bulan korg beli gak dari Carrefour? Nape beli gak Kotex? Nape setia gak ngan Nokia? Nape Nescafe lagi best dr Boss? Coz they offer the best THAN THE REST. Takpun sbb McD paling dekat ngan korg kan..

Ader orang suggest "Beli barang buatan Mesia"! Haha. Mau gelak boleh? Lu pikir la sendiri nape aku nak gelak! Ouhh, satu lagi, beli dari pengusaha tempatan?? The day when they STOP using PETROL to hike up their price (and NEVER decreases), I'd be glad to buy from 'em...

Aku nak bantu. Tapi aku tau ini bukan jalan terbaik. Bkn korg tak sedar, ekonomi tgh meleset. Korg bantu yang di sana, tp yang pegi keje kat Carrefour tiap ari, ilang keje drg. Mau sampai mcm ni ke? Kite bantu cara lain la k. Like including world peace in your prayers every nite before you go to bed.

* Takde tapis2 time aku tulis artikel nih. So, aku taktau la kalu aku ni ader terlepas ckp ke x.. huhu~
* Ader org kate sumber di atas paling tepat. Kalu aku salah, bgtau k. Aku tak mau mengaibkan mereka2 yang tak bersalah.
* My prayers are with 'em, the victims of time, politics and brutality.

13 other story teller(s):

cik bit said...

hahahah
dh beli x kn nk buang..
membazir la plak..

kalo dh mmg ada 2 xpe la kott..
kalo yg bleh d ganti..ganti laa..

yeahh..let's pray for them

myadlan said...

haha.. sangat jujur.. benda yg dah ada simpan jela.. sape nak buang henpon dgn pc plak kan..

sebolehnya bisnesman tempatan kena la upgrade and improve produk2 tempatan. kalo tak lg ramai la org mcm kamu yg memang tak boikot sgt..

ganti milo dgn ovaltine
ganti nescafe dgn radix

byk choice la.. cuma betulkan mindset je.

atreyu strange said...

kan aku dh kate, knp agaknyer org masih mau minum milo and mau nescafe.

kerana, ovaltine TAK SEDAP dan radix LAGI TAK SEDAP!! wahahaha~

*betulkan mindset satu hal, betulkan selera satu hal. adeii. poning2~

lulu said...

for this week aku still bjaye ag x makan mcd...
nescafe pown dh tukar g coffee mix...sdp gax..
milo still mnm tiap2 pg...
movie stil tgk...
maybelline dh tukar g bobbi brown...

pew ag yg perlu aq wat...huh~
hard but i'll try my bez..

Sweet Thinker said...

habis la akoo. kotex. benda penting tue. menapis toksik. ehhe!

callister said...

serius ko sgt jujur dlam artikel ni..
walaupun ada yang aku xsetuju tapi mana ada manusia yang sependapat kan??

atreyu strange said...

lulu - gud for you!

ST - either ko ader DUAL organ down there, atau ko rs penting sbb ko kene beli utk awek ko tiap bulan... mane satu tafsiran yg btol ek?? huhu.

callister - yeahh, jujur. and secara jujur nyer, kalu nk boikot secara individu mmg susah. cuba kalu event2 besar boikot sponsorship nestle ke, loreal ke, donna karan ke... baru akan nampak impak. tp... sape xnk sponsorship?? see where i'm heading in this article?

elok la, korg2 phm niat aku tulis artikel ni.

appreciated.

Aimar said...

blogspot ni dari mane erk? US ke bukan?

atreyu strange said...

ahaaa. blogspot under google inc kan? US bai! wahaha~ pi angkut domain sendiri la jwb nyer!

*so much for boycotting US as well.. aihh.

ina said...

jgn lupa facebook friendster n youtube, yahoo!.. sume US gak. how how?

Iced Latte said...

Orang Yahudi ni sifat perkauman dia sgt tinggi..derang support kaum derang dgn menghanta duit ker Israel..tp mane derang dpt duit? dr Syarikat2 gergasi milik derang lah..boleh di kata almost all multi-billion dollar company owns by Jews

Itu lah sebab orang nk buat kempen boikot nih..sebab dari duit sumbangan tu lah Israel idup dan membangun..beli senjata bom orang sane sini..aku rase sume orang tau kot nih..kalau tak tau ader lebih baik selidik sket asal usul Israel..korang bole google sendiri jer..

Tp kalau korang rase tekak korang (minum nescafe) lagi penting dari orang2 yang mati kt Palestin tur..so be it lah..kita bukan suruh just boikot mcm tur jer..but we need people actually sacrifice sket..berkorban tuk org lain..bukan mintak duit juta juta pun..the least u can do is try..ni belom aper2 lagi dah cakap ini x boleh buat itu x bole buat..aku pun tgh mencoba sebab bukan senang nk berenti pegi starbucks kan..so tuk permulaan kalau dulu aku pegi sane 2 kali seminggu..aku cube kurang kepada 1 kali seminggu minum kopi..mane tau lepas ni 2 minggu sekali pulak ker..macam tur lah..boikot secare smart lah..dish dish

atreyu strange said...

haha. aku tak nafikan everything you say iced latte. in fact, i agree dat belum cuba pun, aku dah cakap xleh. seriously iced latte, you've put on some rational thoughts there.

tapi, aku juga fikir, dlm dunia ni, ader juga negara dunia ketiga yang ader mslh poverty (dan mati), and ader juga manusia yang hidup dalam ketakutan (dan mati) disebabkan guerilla. i wonder, why isu ini saje yang jadi interest?

~ brotherhood and sisterhood rules ehh? *no offence my fellow muslim frenz, i am DIFFERENT remember?*

~ sedar tak sedar, terlalu ramai pihak yang memanupulasi dan mem-propagandakan isu ini. bkn aku nk kate mslh ni kecil, mmg BESAR. tp dh mula ader manusia2 yang sanggup gunakan isu ini untuk kepentingan diri sendiri. nk tunjuk baik?? xpayahlah. bak kate aimar, masih juga isap rokok dunhill waktu tandatangan petition selamatkan palestin.

Aimar said...

hahaha..sempat lg ko selit kata-kata aku.. Boikot Dunhill! Hisap Mildseven! *dasar pandang ke Timur..

Post a Comment

Hi Anonymous, you are such a coward! Please, I beg you, FLAME me!

  © 2008-2009 'Morning Drink' template by ourblogtemplates.com. Edited by atreyu strange.

Back to TOP