Thursday, February 11, 2010

Cuaca panas, entri pun panasszzz!!

Aku perasan ramai bloggers dah pasang iklan Nuffnang (NN) kat blog diorang. Yang pasang Innity pun dah semakin ramai, tapi blog picisan mcm aku mana layak lah kan. T__T

Aku jugak perasan ramai bloggers yang suka meninggalkan komen atau mesej chatbox kat blog yang dilawati yang berbunyi lebih kurang begini:

"Nuff tdo"

"Zzz..."


"Jom klik2 nuff!"

"Hai, dtg bertandang dan dh klik iklan tu".

Bagi bloggers yang dah biasa dengan NN, aku rase korg tau kan mesej mcm ni merujuk kepada iklan NN yang perlu diklik melalui kempen CTR (click-through-ratio) untuk mendapatkan sedikit earning.

Aku nak tanya korg lah kan, adakah korg klik iklan NN kerana earning semata2 atau sbb korg btol2 minat ngan iklan tu?

Kalau btol lah korg minat ngan iklan tu, korg mesti perasan kebanyakan blog dapat iklan yang same, so xkn tiap kali korg masuk blog yang baru, korg still nak tgk gak iklan tu? Mcm menipu kan?


Aku tak cakap takleh klik lgsg, aku klik iklan NN jugak nak tau pejadah diorang nk promote. Tapi klu tiap blog korg masuk pun nak klik, korg mesti tak fikir lgsg perasaan advertiser tu sendiri kan? Diorg tumpang letak iklan kat blog kita sebab diorg harap iklan tu boleh memberi informasi/ mempromosi produk diorg/membuat pengumuman/bla bla bla.. Tapi kita, jahanamkan promosi diorg! Diorg bayar kita tanpa was2 sebab diorg ingat mmg ade unique visitor yang giler babeng unik yg klik. Pdhl, orang2 blkg tabir jugak yang klik sana sini.

ETIKA. Mana pegi etika kita? Ape nak jadi ngan bloggers skang, sume pun mengejar cash out semata2?



p.s. Sblm komen, sila fikir masak2 ttg apa yg aku tulis kerana ini teguran ikhlas dari aku.
p.p.s. Entri ni tidak bertujuan menghentam mana-mana pihak mahupun individu, tetapi adalah baik jika kita berfikir bersama apa yang kita lakukan.
p.p.p.s. Tibe2 cuaca jadi mendung. Dem.

23 other story teller(s):

Redz da Tsar said...

Owh... Serius... Aku setuju dengan kamu~ Lagi satu hal, aku tak berapa berkenan bila ada blogger promotes 'Sila Klik Sini' sebab macam ntah-aku-nak-cakap-camne...

Kalau nak duit pun, sila la guna cara yang baik~ Hehe.. Skeadar pendapat~

sYeNgEt ke senget?? said...

mcm otai2 nuff ade ckp.. dorg tak pyh nk join geng klik2 ni.. tp still dpt earning... br lah btol.. hurm..

hariz said...

btul tu..stuju!tp aku pon ade letak gak SILA KLIK SINI...trase sket..tapi at least aku ltk ads nuffnang tuk charity..xhamek duit pon..xhadap pon duit dari nuff ni..janji niat ikhlas utk berblog and share info..tul x..

atreyu strange said...

@Redz da Tsar - Yup, niat kene betol.

@sYeNgEt ke senget?? - Sbb otai2 dpt buffered earning! Huk2..

@hariz - Abaikan komen Redz. Dia emo. Hahaha!

Aku tak rasa pape kowt if letak SILA KLIK SINI. Cuma bergantung pd mksd blogger tu la. Ada yg suruh klik sbb nk suruh tgk iklan/kempen yg menarik. Ada yg suruh klik sbb takde sbb. Ahaa!

.miz j for jelly D. said...

i put nuffnang sebab nak join contest. nak harapkan duit mashuk, umpama menanti bulan jatuh ke riba. tak bergerak sen2 ciput tu sejak dulu.

Faarihin said...

betul2.. rata2 yg saya jumpa dia orang suka bg tau dia klik iklan tu.. kadang2 rasa cam tak best ada cbox tu.. lebih mementingkan nuffnang aje dari blog yg dilawat.. hmmm..

salam kungjung di sini ya.. (^__^)

enjelinajolipit said...

gua letak sukasuka je. kadang2 gua tengok iklan nuff gua tak kuar pon. haha! kalo nak tunggu duit, letih gua nak tunggu. baik gua kumpul duit syiling seposen 1 hari. lagi bepaedah

Jard The Great said...

aku tak penah buat ape yg diorg buat.. huuuu...

k3i said...

sebbek takreti letak, kalo x sesia kena bahan .. hoho~

atreyu strange said...

@.miz j for jelly D. - hadiah contest nuffnang mmg berbaloi2!

@Faarihin - Ramai blogger baru yg x fhm mksd sbnr meletakkan ads tu kot...

@enjelinajolipit - lu cantik x mcm enjelina joli? *tetibe*

@Jard - sbb ko dh ade buffered earning skang! uwaaaaaaa!!!!~

atreyu strange said...

@k3i - kalu ko letak tp x main2 cam drg, xlah jd bahan. heh.

Sweet Thinker said...

cakap pasal etika plak dah! 1malaysia :p

deus X machina said...

siot redz terasa aku
tapi aku letak "sila klik untuk pesanan penaja"
ok kot??ehehehehe

nuff aku pun ciput lagi
uwaaaaaaaaaa

atreyu strange said...

@ST - ko ni knp masuk umah org memekik 1Malaysia? aku tak suka bai!

@deusXmachina - dah cash out lom? hahahaha!!!

deus X machina said...

belum lagi r
hahahah

atreyu strange said...

@deusXmachina - nak tunggu sampai 4 digit ke tue.. heh.

sнaк said...

I agak tak suka gak bila orang leave comment "Nuff zzz", "Klik Nuff" dan sebagainya. Kalo leave "Singgah", "Blogwalking" dah cukup memadai bagi I.

Yang paling tak suka bila ada some people, time tu I letak charity ads, boleh pulak leave comment kat ShoutMix "Baby Ammar 1", "Klik Baby Ammar" & sama waktu dengannya.

Dua-dua dorang klik bukannyer baca content die, nampak sangat ohh ! Haih.

atreyu strange said...

@sнaк - yup, dat's why entri ni kuar. sbb ramai bloggers yg pasang nuffnang tak berlaku adil pada advertisers.

hellioz said...

common cheap blog trick
for those who think they can make ez money out of it.
haha~

atreyu strange said...

@hellioz - harsh words, dude. harsh words... but i loikeee! hahaha!

DaHLia said...

+me klik bila minat ngan iklan tu..sbb tu kat blog sendiri pun aku klik jer ...dah aku minat nk tau lebih lanjut kan...hoh.. fraud click? lantaklah! dah aku minat... (nuffnang ckp boleh)

+bila ade blogger dtg ckp klik, aku lawat laa blog diorang, tolong lah klik balik, salah ke membalas bila org dh berbudi pada kita? huhuh... tp itulah, balas2, entah sapa yg mulakan dulu..haha..

+kalo dikira, aku rasa Nuffnang pun pandai kira bape percent yg klik dengan betul..sebab aku rasa, kalo semua klik dikira, mestilah geng2 klik (termasuk aku ke?) leh kumpul puluhan ringgit setiap minggu..maklumlah, tiap malam wat operasi..

+tapi aku xkisah kalo diorg tipu pun..aku lagi suka kalo diorang komen2 kat blog aku, tambahkan trafik aku, barulah aku rasa penghargaan yang luar biasa.. i memang tengah gila trafik skrg okes...

+xsalah letak "SILA KLIK SINI" sebab kadang2 maybe kita xnampak...so, apa salahnyakan tolong bgtau suh klik, bila klik, baca, sampailah jugak point advertiser tu..kalo berminat, so adelah produk terjual di situ...

+xsemua yg klik2 tu saje2 klik..atau xsemua yg kata klik2 tu, memang klik2..

apepun, enjoy blogging! pendapatan tu pendapatan pasif...ade rezeki kita, ada laa kan..

atreyu strange said...

@Dahlia - dah boleh buat entri kat blog. cuma nak ulas part last tu - no one said everyone is clicking for fun.

apa kate baca ulasan kak jie kat kujie.com pasal nuffnang ads. byk benda leh blaja. mungkin cara aku sampaikan x sehebat kak jie. huh. bile nak hebat nihh!!!!!

atreyu strange said...

*kujie2.com

Post a Comment

Hi Anonymous, you are such a coward! Please, I beg you, FLAME me!

  © 2008-2009 'Morning Drink' template by ourblogtemplates.com. Edited by atreyu strange.

Back to TOP