Friday, May 29, 2009

Bahasa SMS

Aku nak tanya lah kan, korang rase ok tak kalu aku nak wat proposal gune Bahasa SMS untuk pembelajaran Sains dan Matematik?? Wakakaka!! Aku bukan ape wei, aku selaku kaki blog hopping nih agak pening2 la sebab aku pasan banyak muda-mudi skang suke giler gune bahasa SMS mase menulis blog. Ahh, bukan setakat blog la, kat forum pun belambak dengan penulisan gaya SMS. Perkataan yang pendek, MAKIN pendek jadinya.

Korg nak gune bahasa SMS, biar dalam SMS sudah. Dah name pun bahasa SMS. Tapi kalu kat blog tu, agak2 la wei. Takkan tak cukup space kot.

Contoh perkataan yang susut suku kata:
  • Aku --> Ak
  • Tetapi --> Tp --> P
Adeihh. Kalu bleh jadi pendek lagi, aku rase korg mmg bedah perkataan tu abis2! Contoh-contoh ayat yang aku copy secara haram dari belog-belog yang aku malas nak namakan di sini (paham2 sendiri sudah):

"Satu hari die ajk ak g cc. Ak ty die sal nk g cc. Die ckp nk wt surat."

"Psl uwit memanx ley wat aq benganx...dulik pew aq...."

"Avam Joe bkn pe, p dh pening laks nims. Sakit ati pom ade pk bnda tows!"

Hek. Sepatah dua je yang aku paham. Yang lain tu, HARAM aku nak paham! Bace slow2 baru leh phm. Adeiyaa... Aku pening apsal aritu dorg bising giler kalu PPSMI diteruskan. Korg tak bising plak pasal bahasa SMS yang terang-TERANG dah menjatuhkan dan memalukan keindahan serta kesucian bahasa Melayu?? Giler buta hang, hang dan HANG yang pi demostrasi hari tu. Ntah2, mase nak ajak org gi demo tu pun ckp camni, "Jom p demo bgkg ppsmi. Ajk kwn len." Ergh.

Kat SMS aku layan la. Kat YM pun aku tak kisah sebab semua tu berunsurkan perbualan. Tapi kalu kat blog, takkan nak bincangkan sesuatu topik pun guna bahasa SMS?? Fail lah korg nih!

Bahasa SMS semasa menulis blog benar-benar membuatkan aku luak lalu menutup tab blog anda. Jadi, belajarlah menulis dengan ringkas, tapi mudah difahami orang ramai, terutama kami-kami yang dah lanjut usia.

Dem. Aku TER-mengaku. Hahaha!

9 other story teller(s):

Aimar said...

Da lanjut usia ye? huhu..

Aku kalau dalam forum,tulis blog atau tulis komen, mesti pakai bahasa baku.. Sayang bahasa Melayu la katakan.. Tapi aku sokong PPSMI.. ;p

alibaizuri said...

sekadar tumpang lalu ... menarik amat .

cik bit said...

ok
aku nmpak aplikasi soalan td
hahhaha

aku pon tak paham
tp aku masih muda ok??

atreyu strange said...

aimar, saje je gune lanjut. pdhl masih muda-mudi. haha!

alibai, ko xnk komen lebih2 ni mesti sbb ko pun wat camtu kat blog kan? erk~

cik bit, haha. umur kite mmg belum lanjut. but sooner or later, it will. adehh!

C i k P i N said...

dasar orang tua yang tak paham bahasa muda-mudi.


haha..

jen tua.jen tua.jen tua.

**nape aku asek jahat mulut kebelakangan ni?? jangan sumpah saya kakak jen.. haha~

atreyu strange said...

apsal la ia menjadi satu isu... haihh.. lain aku tekankan, lain yg korg nampak. na wat lawak pun da ta jadi! cess~

k3i said...

agak terasa la skit2..sipi-sipi je..
hakhakhak..
motif bhs sms lam blog, nak save electricity..tlis pendek2, cpt2...publish...pehtu, shut down cecepat..haha..(jgn pecaye) :p

atreyu strange said...

erk. alaa cegu, jangan terase aa... haha!
(sikit pun aku x caye ko nak save letrik! byk kelentong ah cegu nih!)

bongkersz said...

aku memang tak baca terus kalau ada blog tulis dalam bahasa camtu. rasa bodoh lepas baca.

Post a Comment

Hi Anonymous, you are such a coward! Please, I beg you, FLAME me!

  © 2008-2009 'Morning Drink' template by ourblogtemplates.com. Edited by atreyu strange.

Back to TOP